Orgonabemutatók Rólam Hangversenyek Zirc és a Bakony
Magyar English Deutsch
Információs panel
 
Elérhetőségek:
 
   
 
Adószám: 62729613-1-39
 
   
 
Tel.: 06/20-48-24-755
 
CD4

VILÁGPREMIER ZIRCEN!
Megjelent Kapitány Dénes 4. CD-je

Egy egészen különleges, világviszonylatban is egyedülálló felvétellel lepte meg a hazai komolyzenei CD-piacot Kapitány Dénes, amikor idén augusztusban megjelentette Felhők és harangok (Két világrész vándora) című lemezét, amely Antalffy-Zsiross Dezső orgonaműveiből tartalmaz válogatást. Antalffy-Zsiross Dezső neve nem cseng ismerősen a komolyzene kedvelőinek körében, de még a szakmabeliek előtt sem ismert név. Sőt, gyakran még a hazai zenei lexikonok sem hajlandóak tudomásul venni a zeneszerző létezését, s ha valaki esetleg többet szeretne megtudni a múlt század első felének e kimagasló orgonavirtuózáról, nagyon szisztematikus kutatómunka után sem biztos, hogy minden tekintetben kielégítheti tudásvágyát. Mondhatnánk, hogy az alkotóművészek sorsa gyakran ilyen, de kézbe véve és meghallgatva 16 orgonaművének felvételét, bátran állíthatjuk, hogy egy olyan fantasztikus fantáziavilággal és erős alkotói egyéniséggel megáldott művésszel van dolgunk, akinek feledésbe merülésére semmilyen mentség nincs, s akivel szemben csak a mielőbbi újrafelfedezés lehet a megfelelő hozzáállás.

Ki volt Antalffy-Zsiross Dezső? Bartók és Kodály kortársa, a Zeneakadémia tanára, a Szent István bazilika orgonistája. 35 éves korára mindent elért, amit orgonista itthon elérhetett, majd 1921-től kisebb megszakításokkal az Egyesült Államokban élt 1945-ben bekövetkezett haláláig. Ez a pár mondat azonban messze nem tükrözi azt a szédületes karriert, amit ez a szerény magyar orgonista az 1. világháborút követő amerikai konjunktúrában véghezvitt. Több ezer fős koncertszínházak állandó vendége, a legnagyobb nevű impresszáriók és rendezők munkatársa, a legjobb nevű iskolák tanára. A 30-as években a világ ma is egyik legnagyobb zenei szórakoztató központjának, a New York-i Radio City Music Hall-nak orgonistája, az épületkomplexum megnyitójára írt oratóriuma az első világméretű rádióközvetítés műsora lett, később a világhírű New York-i Philharmonikusok állandó tagja.

Az ezzel járó szédítő forgatagot azonban nem halljuk a darabokban. Antalffy-Zsiross Dezső orgonaművei épp ellenkezőleg, a lélek legfinomabb rezdüléseit, a belső révület és tisztaság harmóniáit festik meg, ehhez pedig elsősorban csendre és nyugalomra van szükség. Az Antalffy-művek szinte állandó velejárója az a halk békesség, ami lehetővé teszi, hogy gyermeki tisztasággal nyúljon a legnemesebb témákhoz is. Antalffy keze alatt a monumentális orgona nem a külsőséges hangerőeffektusok brutális eszköze, hanem a zenei mondandó által megkívánt szín kavalkád milliónyi lehetőségeinek tárháza. Miért is van szüksége erre a színes hangulat-szivárványra? Mert meggyőződése szerint a gyermeki lét a legtisztább emberi lét. Az pedig csakis az efelé tett belső, azaz hangulat-utazás során érhető el. Antalffy művei ? ha jól hallgatja az ember - megtisztulási kísérletek, vagy inkább megtisztulási lehetőségek. Ezt a lehetőséget látja meg akkor is, ha Játékos faunokat fest le, akkor is, ha egy Madonnát ábrázoló üvegfestményt, vagy éppen a Felhők vándorlását. Mind egy célt szolgál: a körülöttünk lévő profánban mindig meglátni a szentet, azaz a külső szemlélődésből eljutni a belső tisztaságig, a bűntelenségig, azaz a megváltásig. Ezért telitalálat a lemez címe: Felhők és harangok. Antalffy-Zsiross Dezső tehát korának legnagyobb zeneszerzői által is felvetett alapkérdésre adott egy sajátságosan 20. századi, európai, ugyanakkor magyar, és a hangszer lehetőségeit szem előtt tartó, azt azonban a virtuozitásig kihasználó, speciálisan orgonista választ.

Kapitány Dénes régóta foglalkozik Antalffy művészetével. Koncertjein, CD-felvételein rendszeresen játssza darabjait, felkutatja a még ismeretlen kottákat, s mindent elkövet, hogy a teljes feledés homályából ismét közkinccsé tegye ezeket a műveket, amelyek közül 11 World Premier Recording, azaz a világon először készült belőlük hangfelvétel! Az orgonaművész az utóbbi időben a leszármazottakat is megismerte. Ennek az ismeretségnek köszönhetően vett részt orgonistaként a zeneszerző lányának, Antalffy-Zsiross Juditnak a gyászmiséjén 2011-ben, s ajánlotta az ő emlékének a teljes felvételt. A család megismerésével a hagyatékba is bepillantást nyert, kéziratokba, feljegyzésekbe és levelekbe, így nem tűnik túlzásnak, ha személyében a legavatottabb Antalffy-tolmácsolót látjuk, amit a CD intenzív végighallgatása fényesen igazol.

(Kocsis Gábor)

Felhők és Harangok - Két világrész vándora
Antalffy-Zsiross Dezső orgonaművei
Kapitány Dénes játszik a Zirci Ciszterci Apátsági Bazilika orgonáján

1.F-dúr Fúga*
2.Karácsonyi harangok
3.Madonna - egy üvegfestmény
4.Jézusomat el nem hagyom... (korálelőjáték)*
5.Éji dal*
6.Ima a gyermekekért*
7.Jézus, vígasságom... (korálelőjáték)*
8.Festa Bucolica (Toccata)*
9.A-moll Fúga*
10.Hajnali felhők vándorlása
11.Faunok játéka a forrásnál
12.Ó, drága Jézus... (Korálelőjáték)*
13.Gyászének*
14.Ima a megholtakért*
15.Madrigal*
16.Vázlatok néger spirituálékra
World premiere recording*
(Világelső felvétel)

A CD megvásárolható a Látogatóközpont jegypénztárában 2.000 Ft-os áron.